PressemeldingPress Release

I dag ble en privat uthentingsaksjon av de forulykkede finske dykkerne avsluttet i Plura. Dykkerne ble bragt til overflata og politiet ble underrettet.

Operasjonen ble holdt hemmelig for Norsk Grottedykkerforbund (NGDF). For de etterlatte er dette en velsignelse, og vi håper det kan dempe noe av sorgen de føler. Det er også en mulighet til å lære mer om hvorfor de forulykket, siden man nå både kan få utført en obduksjon og får tilgang på utstyret slik at det kan undersøkes for feil og mangler.

Vår posisjon har alltid vært å samarbeide med myndighetene og vi har respektert og støttet avgjørelsen om å la de avdøde bli liggende inne i grotten. Vi ønsket derfor ikke en privat operasjon.

Morten Dyrstad – styreleder    916 35 180
Heidemarie Nordahl – Sikkerhetsleder    911 95 220
gir intervjuer og kan kontaktes for videre informasjonToday a private recovery of the deceased Finnish divers was completed in the Plura. The divers were brought to the surface, and the police notified.

The operation was kept a secret from NGDF (Norwegian Cave Diving association). For the relatives of the deceased this of course represents a blessing that we hope will relieve some of the pain they surely have experienced. This is also an opportunity to learn more about what caused the accident as a full autopsy and equipment investigation now is possible.

However, our postion has always been to cooperate with the Norwegian authorities and respect their decision to leave the deceased inside the cave, and as such this was a private operation and is not something we did not condone.

Morten Dyrstad – Chairman  (916 35 180) and Heidemarie Nordahl – Head of safety committee (911 95 220) – can be contacted for statments and interviews.